15 august 2013

Sponsorlus

Otsustasin teha veidi põhjalikuma postituse sponsorite otsimisest. Mäletan, kuidas ma ise otsisin erinevatest blogidest sponsorluse kohta infot, kuid ei leidnud suurt midagi. Jaotasin need pealkirjadena ära, et kõik kellel vaja, saavad lugeda endale kasulikku infot. :)
Minu jaoks võrdus kohe vahetusaasta sponsorite otsimisega. Kas või kogemuse pärast, mille ma läbi selle saan. Peale lepingu sõlmimist käisin sponsorkoolitusel, mida korraldasid kaks YFU vabatahtliku. Väga tore üritus oli! Sealt ära tulles olin täis positiivset energiat, kuid sponsorkirja kirjutamine paistis siis tunduvalt keerulisem kui enne. Üritasin midagi kirjutada, aga lihtsalt mitte ühtegi mõtet ei tulnud (isegi näidistest polnud suurt abi). Aeg lendab kiiresti ja umbes kaks kuud hiljem avastasin, et pole ikka veel kirja valmis teinud. Võtsin ennast kokku ning kirjutasin ühe kohutavalt halva kirja. Järgmisel päeval pisut täiendasin/muutsin, lasin paaril tuttaval üle lugeda ja soovitusi jagada. Kui sain ühe enam-vähem sobiva kirja valmis, lasin oma eesti keele õpetajal üle vaadata ning viimasena saatsin YFU-sse (vahepeal ei plaaninud seda üldse teha). Loomulikult oli mul mitmeid vigu ja ma olen nii õnnelik, et ma otsustasin YFU'l lasta oma kiri üle vaadata. Igatahes, kogu protsessi juures oligi vist see kõige raskem osa (kirja kokku saamine). 


Minu tulemus:

Sponsoreid hakkasin otsima märtsi lõpus-aprilli alguses, seega otsisin sponsoreid umbes 5 kuud. Kokku saatsin välja 745 kirja ja kokku sain 4960€. Eitavaid vasutseid sain 49, mitte midagi vastajaid oli 658 ja toetas 36 inimest/firmat (see info võib veel muutuda, kuna mõni toetus võib hiljem tulla).
Kirjade peale (paber, ümbrikud-margid, kaunistused, markerid) läks mul ~ 600€, kuid kokkuvõttes jäin kõvasti kasumisse. Minu suurim toetus oli 500€ (1x) ja väikseim 30€. Aga seda 30€ hindan ma väga, kuna selle kokkusaamiseks tegi üks firma tööjuures korjanduse. :D Nii tore, et leidub nii palju häid inimesi.
Olin ise umbes poolteistaastat säästurežiimil ja tänu sellele kogusin kokku ~2300€

Millest koosnes minu sponsorkiri?

- Pöördumine firma/eraisiku  poole (miks/millal/kus/kes)
- Minu lugu (kus kirjeldasin pisut oma maailmavaateid/hobisid jm)
- CV
- Heade mõtete leht (selle idee peale tulin pisut hiljem)


Kuidas saatsin sponsorkirju? Kust/kuidas leidsin firmad?

Kohe alguses otsustasin ära, et saadan kirjad postiga. Lihtsalt sellepärast, et mulle isiklikult meeldib kirju saada (:D) ja arvutist ma ei viitsiks pikalt midagi lugeda ega sellesse süvenda. Lootsin, et ehk inimesed hindavad rohkem, kui näen veidi vaeva. Alguses plaanisin tiitellehed printida, kuid ei kusagilt tuli idee need hoopis käsitsi teha. Vääriksin ehk natuke rohkem seda toetust. Mõledud-tehtud, ostsime poest pataka värvilisi paksemaid pabereid, kuldseid-hõbedaid markereid ning sädelevat liimimoodi ollust (ma ei tea kuidas seda nimetada). Alates sellest hetkest, ei olnud mul ühtegi tegevusetut päeva.  Eksamite ajal oli aega vähem, kuid õnneks jõudsin kõigega tegeleda ning väljaminevate kirjade arv ei langenud.
Firmad leidsin internetist. Kasutasin inforegistrit, äriregistrit ja nimeraamatut.


Millega tuleks arvestada?

Häälestage ennast kohe sellepeale, et kui saadate 100 kirja, siis ei pruugi Teile mitte keegi vastata. Ma ise kogesin seda ning vahepeal oli ikka päris raske. Ma hakkasin juba ettekujutama, kuidas minust saab esimene YFU-kas, kes ei saa ühtegi toetust. Kuid järjepidevus viib sihile (!) ning  kui olin pisut üle 100 kirja saatnud, tuli mu esimene toetus. See oli nii imeline tunne, et selle nimel soovitan juba toetajaid otsida! ;)
Aja jooksul muutsin paar korda kirja ning leiutasin erinevaid süsteeme. Näiteks tegin 50-euro süsteemi. Kui saatsin esimesed 50€ kirjad olin kindel, et nüüd hakkab raha tulema ja saan kogu summa kokku.. Tegelikkuses toetas mind heal juhul iga kümmnes firma/eraisik.
Kuid mida aeg edasi, seda rohkem hakati toetama ja vastama, isegi eitava vastuse korral. Päris mitmed inimesed kiitsid mu kirja, eriti käsitsi tehtud tiitellehte. Vaatamata sellele, et osad mind ei toetanud, tegid nad mind oma ilusate sõnadega õnnelikuks ning innustasid jätkama.


Soovitused

Alustada soovitan kindlasti nendest firmadest, kellet väga ei looda toetust saada. Ma ise olen selline kannatamatu ning saatsin esimesed kirjad neile, kellelt tõesti lootsin midagi saada. Nüüd hiljem kahetsesin seda, kuna mu kiri oli nii algeline ja mitte nii läbi mõeldud.. viimased kirjad olid tunduvalt paremad.
Raudselt tehke arvutisse (exceli) tabel!  Ma ei kujuta ette, kuidas seda ilma tabelita on võimalik teha :D. Ma märkisin sinna ära, kellele olen saatnud, mis nad vastasid (kui vastasid) ja kõike muud vajalikku.
Ma ei soovita kirju väga suurfirmadele saata, kuna nad üldiselt vastavad kõik samamoodi(Nad ei toeta eraisikuid ning neil on kindlad kohad, kuhu nad oma toetused kannavad). Aga proovida võib alati! Rohkem soovitaks saata pisikestele, enam-vähem edukatele firmadele. Ehk teeks neid juba see õnnelikuks, kui neid märgatakse!
Kui keegi küsiks kuidas kirju saata, siis ma ei ole kindel, kas soovitaks seda posti teel teha. Nendel küll, kes kardavad paaniliselt helistamist (nagu mina algul). Päris mitmed said paremad tulemused, kui saatsid meili ning hiljem helistasid üle. Kuigi, mind toetasid paljud just ainult selle pärast, et olin vaeva näinud ning tiitellehe käsitsi teinud. Samas, meili teel jõuaks kõvasti rohkem kirju saata ning  tõenäosus, just selle õige inimese peale sattuda, on suurem. Nii et raudselt helistage (!!!). Minu arust kõige parem viis raha saada ongi, kui saadate hunniku meile ning helistate üle. Ma olen kindel, et jäin mitmest toetusest ilma, kuna julgesin umbes 30le firmale helistada. Samuti kuulsin, et mõni VÕP oleks umbes 1000€ ilma jäänud, kui ei oleks helistanud. Kahjuks oli see minu jaoks kohutavalt hirmus (kõik, kellel on sama mure, võite mulle kurta :D). Aga hirmust tuleb lihtsalt üle olla, see teebki ainult tugevamaks! Mind aitas sõprade tugi ka meeletult. See on kohutavalt armas, kuidas kõik korrutavad, et sa suudad seda ja me usume sinusse [te kõik teate, kellest ma räägin ;)]. Viimaste kõnede ajal ma olin juba üllatavalt rahulik. Mitte keegi ju ei näe mind ning mul on alati võimalus kõne ära lõpetada.

PS! Ärge kunagi loobuge oma unistustest! Alguses on raske, aga tulemus on seda väärt ;)



Mu ühe päeva rekord  (70 tiitellehte)




Minu sponsorkiri


Ja kui kedagi huvitab, võin mõned sponsorite vastuste näited lisada (eitavad/jaatavad)? Kõik küsimused on ka teretulnud ;)


35 kommentaari:

  1. Lõpuks, keegi kirjutas sponsoritest. Varemalt on nii vähe sellest räägitud. Super tubli oled ja innustad mind ennastki, et ehk peaks vanematele rääkima sellest võimalusest. Kaua ma ikka unistan, aeg saab varsti otsa. Nüüd või mitte kunagi :D
    Loodan, et Ameerikas läheb Sul kõik hästi!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa! Raudselt!! Palun tee seda ja mine vahetusaastale! Sa saad raha kokku ja see kogemus on seda väärt! :D Kui keegi Sulle ütleb, et see pole seda väärt, ära kuula neid. Kuula ainult iseennast!
      Ja aitäh Sulle! :D

      Kustuta
  2. Täpselt sama siin,ise tahaksin ka väga järgmine ülejärgmine aasta minna,ja see postitus tegi mind kohe rõõmsamaks ja ehk minagi peaksin emaga rääkima,sest tahtejõu ja innuga võib nii mõndagi korda saata. Nõustun eelmise kommenteerijaga,et kaua ma ikka unistan. Ja suursuur aitäh selle postituse eest brigitti :) olen seda kaua oodanud :) ja palju edu sulle su vahetusaastal ja jälgin su blogi heameelega terve aasta :) ole tubli!:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Birgitti* aaahh apppiii sorrri :D

      Kustuta
    2. Haahahaha :D ära muretse, mu nimega eksitakse väga tihti. :D
      Aga suuuur aitäh Sulle! Igal juhul mine vahetusaastale, isegi kui su vanemad ei oleks nõus. Kuula enda südant ja kui küsimusi tekib, võid alati küsida! ;)

      Kustuta
  3. kus sinuga suhelda saab väljaspool blogi? :D mul oleks üsna palju küsimusi sulle :D:D ja üldse oleks tore sinuga suhtlema hakata :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Facebook näiteks (Birgitti Pilvet) ja kõik küsimused on oodatud ;)

      Kustuta
    2. mul ei lase millegipärast facebook ilma sõbraks lisamata kirjutada :( loodan,et see ok,et ma sõbrakutse saatsin :D

      Kustuta
  4. Mina rääkisin eelmine aasta vanematele, et oleksin ka huvitatud vahetus-aastast USA's. Tollal ajal olin siis veel noor (käisin 7klassis, aga nüüd lähen 9ndasse). Nad rääkisid, et see on liiga kallis, ma ei saaks kallist raha kokku ning nende mõtlemine on ''kes ikka võõrale teismelisele raha annetab'', ehk nad ei olnud väga toetavad. Siis nad ütlesid, et aasta läheks raisku, kuna seal ei ole keskooli haridus nii hea kui meil ja ma peaksin aastat kordama ning palju odavam oleks minna peale keskkooli või peale kõrghariduse omandamist. Mida ma tegema peaksin? Kirjutasid kommentaariumis "Igal juhul mine vahetusaastale, isegi kui su vanemad ei oleks nõus." Keegi ei saa ju minna vahetusaastale kui vanemad ei ole nõus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma mõtlesin, et kui vanemate otsus jääb raha taha. :D Aga palun ära kuula seda juttu, Sa saaksid selle raha kokku! Eriti kui on terve aasta aega. Kui nad väidavad, et "kes see ikka võõrale teismelisele raha annetab" siis too näiteid! Eestis leidub vähemalt 32 imelist inimest, kes oleks valmis andma ;). Ja aasta EI läheks raisku! See on see vanemate viis last kodus kinni hoida. Vahetusaasta on üks parimaid kogemusi, see kõik annab Sulle meeletult palju juurde. Keel, rahvusvahelised tutvused, avaram maailmapilt jne. Mina soovitan Sul vahetusaastale minna, kui sa tõesti tahad seda. Usu mind, kui Su vanemad näevad, kui palju sa selle nimel pingutad, nad lihtsalt hakkavad sind ka toetama. Kuigi eks peale keskkooli oleks ka võimalus, kindlasti väga hea võimalus ;)
      Üks mees, kellele ma kirja saatsin, kirjutas mulle pika kirja miks ma ei peaks minema. Võin Sulle saata mu isa vastused, miks ma peaksin minema :D. Ehk mõjutaks see Su vanemaid?

      Kustuta
  5. Oleks väga tore kui saadaksid :) ordinardy@gmail.com
    Tean, et pole viisakas võõraste rahakotis "tuhnida", kuid kui palju te pidite kuus maksma YFU'le, et reisiraha maksta, ning mitu kuud maksite?
    Millistele firmadele sa tähelepanu tõmbasid, et millised olid nende firmade üld 'missioon', ehk millele nad oma firmas tähelepanu tõmbasid. Vabandust, kui jäi segaseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Saadan!
      Seal on nii, et Sa pead ise koostama maksegraafiku. Kui Sa nüüd hakkaks maksma, siis Sa võid selle iga kuupeale ära jaotada. Kuna ma tegin lepingu alles märtis, siis maksin 2000€ + 2000€+ ülejäänud :D.
      Kas Sa mõtled milliste põhimõtete ja vaadetega jne firmadele ma saatsin? :D:D Ma saatsin täiesti suvalistele firmadele, a la mingi teetööde firma, kes pole absoluutselt vahetusaastaga seotud :D Kas Sa mõtlesid seda?

      Kustuta
    2. Olen see esimene anonüümne ning nüüd olen kindel, et hommikul lihtsalt pean rääkima vanematega, ükskõik kuidas nad ka suhtuvad, ma pean! On siis endal kergem :D. Kui sa pahaks ei pane võtaks isegi ehk sinuga ühendust, sest tore oleks tutvuda toredate inimestega. :) Sa kohe oskad inimesi innustada :)

      Kustuta
    3. See on niiiii tore! :D Kirjuta kohe kui mõni mure/küsimus on ja ma hoian Sulle pöialt! ;) Ja isegi kui nad alguses keelguvad, siis aja oma asju ikka edasi. Nad vb lihtsalt ei usu, et Sa seda tõsiselt mõtled. :D

      Kustuta
    4. Täpselt nii ma mõtlesingi.

      Kustuta
    5. Vabandust, ma sain aru, et sa saadad mulle selle gmailile, aga mulle pole veel kohale jõudnud :)

      Kustuta
    6. Tegelt? Ma enda arust saatsin. Saadan uuesti ;)

      Kustuta
    7. Minu viga, kirjutasin e-maili valesti. Kas ma saadan selle mehe vastuse ka? :)

      Kustuta
  6. Loodetavasti tuleb sul IMELINE vahetusaasta! Palju edu sulle kõiges! :)

    VastaKustuta
  7. Kui sa pidid kuus maksma 2000, kus sa võtsid selle raha :D?

    VastaKustuta
  8. Kuidas said pooleteise aastaga 2300 kokku? Ehk kas tegid ka mingisugust tööd vms? Endal suur unistus vahetusõpilasena Ameerikasse minna ja tahaksin, et ainult vanemad (ja toetajad) ei maksaks ning et panustaksin ise ka sinna. Loodetavasti said aru, mida mõtlesin. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja ikka sain. :) Aga ma elasin n.ö "roti" elu, nagu mu sõbranna ütles :D. Kui varem ostsin enne trenni poest süüa, siis sellel ajal võtsin kaasa. Üldse üritasin igasugust väljas söömist jne vältida (vahest muidugi käisin) ja enamus nädala rahast jäi alles. Lisaks viisin taarat ja vahest sain möne töö ka (a la ujumisvõitslustele kohtunikuks).
      Muide, sponsorite otsimine on juba üsna suur panus ;) ja PALUN vii oma unistus täide!

      Kustuta
  9. Nii, lugedes kõike neid ommentaare, tunnen, et pean ise ka kirjutama. Mul oleks soov minna kas kahe või kolme aasta pärast vahetusõpilaseks, vahepeal olin kindel, et kahe aasta pärast ja et sihtriigiks tuleb Lõuna-Korea Vabariik, aga viimastel nädalatel olen hakanud kahtlema, kas kahe aasta pärast valmis olen, ja olen hakanud Lõuna-Koreas kahtlema.. Usa on ka valikuks mul nüüd tulnud. Lõuna-Korea ja Usa on mõlemad nii erinevad. Lõuna-Korea on mu valik sellepärast, et ma olen olnud sellest kultuurist ikka päris mitu aastat huvitatud olnud. Aga usa tundub nii tore, võibolla on ka see sellepärast, et usa blogisid on rohkem, ma loen neid ka rohkem ja siis tundub see kõik nii tore. Triine (võp Lõuna-Korea Vabariigis) pidi sealt ära lendama ning ainuke Korea võpi blogi, millestma tean, on eelmise aasta oma.. aga nii tore on lugeda sinu sponsori-teema kohta. Vähemalt kuskil on sellest juttu! Nii, ma loodan, et ma midagi ära ei unustanud, kena vahetusaastat sulle sinna!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Blogid on kindlasti asjad, mis mõjutavad väga palju Sinu valikut. Ja enne valiku langetaist raudselt tee põhjalik taustauuring ning veendu, et see on see õige. :D Aga Lõuna-Korea oleks kindaslt väga põnev.
      Kui plaanid YFUga minna, soovitan vanusepiiranguid ka uurida. :) Ma hoian Sulle pöialt ja suur aitäh Sulle! :D

      Kustuta
    2. Ikka YFUga. Vanusepiirangutega pole hetkel probleemi, paar aastat ning õige vanus käes, samuti ei tea ma veel, millal ma selleks ikka kindlalt valmis olen :)

      Kustuta
    3. Õige mõtlemine. Mul endal läks kaks aastat aega, lugesin blogisid ning lõpus pidin ootusärevusest hulluks minema. ;)

      Kustuta
  10. Ma tahksin ka minna USAsse ja mu ema toetab mind ning vanavanemad ka aga isa ei ole küll sellest eriti vaimustuses aga lugedes blogi on mul hirmus tahtmine minna USAsse alguses mõtlesin ma Tšiili minna sest lugesin ühte raamatut vahetusõpilasest Tšiilis

    VastaKustuta
  11. Sul on täitsa hästi läinud, kui peres on keegi, kes Sin toetab ;). Tõenäoliselt, on Su isa lihtsalt mures. Aga ma usun, et kui hakkad sponsoreid otsima ja räägid sellest koguaeg ja ta näeb, kui väga Sa seda tahad, hakkab tema ka Sinu mõtet toetama! Ja mõtle hoolega läbi, mis riiki sa tahad. Nii paljud hakkavd vahetusaastal mõtlema, et oleks võinud ikka teise riiki minna. :D Usasse peaks hetkel ainult üks vaba koht olema (järgmiseks aastaks), nii et tuleb ruttu tegutseda. ;) Kas Su isa on üldse vahtusprogrammi vastu, või ainult USA?

    VastaKustuta
  12. Sul on päris põnev blogi väga hästi kirjutatud, mul on ka nüüd see hullus et tahan minna aga ei tea kuhu muidu vanemad toetavad ja kõik aga siis küsimus et kui palju sul see kõik maksma läks (reis ja seal olemine). :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii tore!!! Mine kindlasti YFUsse, kuula nende arvamust ja soovitusi. Seal tekivad alati parimad ideed, kuhu minna. ;) Loe erinevate riikide kohta ja mõtle hoolega läbi! Küsi alati kui abi vajad, milles iganes. :)

      Kustuta
  13. Minu mure on selles, et Ema väidab, et aasta on liiga pikk. Kuidas sellega lood on? Kas Usa-sse saab ka vähesemaks ajaks minna?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, saab ka pooleks aastaks minna! Aga aastane programm on minuarust täpselt õige pikkusega! Äkki suudad ema ümber veenda. ;)

      Kustuta